3 Temmuz 2019 Çarşamba

muzik aletleri cesitleri

Bir sesin anlamlı bir genişlikte ebat ve titreşim kazanmış haline, belirli zaman aralıkları ile hem sesin hemde sessizliğin anlatım edilmesine müzik diyebiliriz. Bir sesin müzik olması için dinleyen kişilerde kimi duyguları uyandırması gerekir. Müzik kelimesine ortak bir tanım getirmek fazla zordur. Çünkü birbirinden değişik  müzik aletleri çok müzik akımı mevcut.

Dolayısıyla müziğin tek bir tanımla açıklanması yerine farklı açılardan (sosyolojik, psikolojik, akustik, politik vb.) yapılan ansızın çokça tanımla açıklanması yaygınlık kazanmıştır. Bir sosyoloğun müziğe olan yaklaşımıyla, bir akustik fizikçinin yaklaşımı arasında gerek tanım, gerek metodolojik olarak geniş farklılık vardır. Tüm bu yaklaşımlar müzikologlar ve müzik teorisyenleri tarafından araştırılır ve değerlendirilir.

Çalgı yapımı, kimi İlim alanlarını yakından ilgilendiren bir teknolojidir. Akustik bilimi ve sanat tarihi bu yan dallar arasındadır. Çalgıların kullanımları ve tarih içinden gelerek aldıkları yeni biçimler, sosyolojik tetkiklerin kapsamındadır. Arkeolojik araştırmalar ise çalgıların 5000 sene evvela kullanıldığını göstermektedir. Çalgı biliminin temeli 20. yüzyıl başlarında atılmıştır. Çalgılarda bulunan parçaların adlandırılarak uluslar arası birer terim biçimine gelmesi de bu yakın devre rastlar. Müzik yazarı ve saz yapımcısı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder